Com a lloc de trobada de totes les tendències culturals, el Terreno també va ser retratat sota una perspectiva cubista. Tres artistes holandesos, pertanyents a l'escola de Bergen, ens van visitar entre els mesos de gener i juliol de 1914. La imatge següent, titulada Mallorca Terreno i que es pot visitar al Gemeentemuseum Den Haag, correspon a un quadre pintat per Leo Gestel, un dels artistes que ens va visitar. Durant la seva estada, aquests artistes van estar allotjats a la casa número 3 del carrer Santa Rita.
Font de la imatge: Wikimedia Commons
Haven Palma (Mallorca) (Harbour of Palma de Mallorca). Signed Leo Gestel and inscribed with title, charcoal on paper, 100 x 92 cm, 1914
Font: Wikimedia Commons
Leo Gesel: Olijfgaard Mallorca (olive garden in Majorca), signed, dated and inscribed Leo Gestel 1914 Mallorca, oil on canvas, 62 x 74.5 cm
Font:Wikimedia Commons
Else Berg: Mallorca. Oil on canvas. 38 x 45 cm. (1914)
Font:Wikimedia Commons
Else Berg: Mallorca, 1914. Centraal Museum
Font:Wikimedia Commons
Else Berg: Portrait of the artist's husband Mommie Schwarz. Jüdisches historisches Museum
Font:Wikimedia Commons
Podem dir que juntament amb Piet Mondrian, Leo Gestel (11 November 1881, Woerden- 26 November 1941, Hilversum) són els dos màxims exponents de la moderna pintura holandesa. De família d'artistes, Leo Gestel va experimentar amb el cubisme, l'expressionisme, el futurisme i el postimpressionisme.
Autoretrat del pintor (1913) Font: Wikimedia Commons
A partir de 1911, Leo comença a fer-se un nom en el món de l'art i en 1913 és convidat a participar al Saló de Tardor de Berlín on es mostrava l'art modern de tot Europa. Aquesta és, possiblement, una de les èpoques més felices de la seva vida, quan havia començat a experimentar amb el paisatge cubista i és precisament per aquest motiu, per poder seguir pintant paisatges al natural durant l'hivern, quan decideix fer un viatge cap al sud i tria l'illa de Mallorca de la qual havia sentit parlar a algun dels seus col·legues pintors.
Així, doncs, juntament amb altres dos artistes, Else Berg i Mommie Schwartz, i la seva dona, va partir cap al sud a principis de gener de 1914. Es van instal·lar a una casa del carrer Santa Rita d'El Terreno amb vistes cap el mar i la muntanya del castell i es va dedicar a desenvolupar de seguida una nova forma de pintar la bellesa del paisatge.
Else Berg ( Ratibor ( Silèsia ), 19 de febrer de 1877 - Auschwitz (Silèsia), 19 de novembre de 1942 ) era una dels acompanyants en aquest viatge. Era una pintora dels components de l'escola de Bergen . Estava casada amb el també pintor Mommie Schwarz . Tots dos van ser assassinats al camp de concentració d'Auschwitz el 1942.
Autoretrat de la pintora (1917).Jewish Historical Museum, Amsterdam. Font: Wikimedia Commons
Tot i que Schwarz i Berg van tenir dificultats econòmiques, van fer viatges de treball per tota Europa. El període a Mallorca (juntament amb Leo Gestel i la seva esposa An) és el més conegut i ha donat lloc a un treball lleugerament cubista i colorit.
L'ascens dels nazis va fer que molts familiars fugissin a Anglaterra i Amèrica . Berg i Schwarz inicialment es van sentir segurs a Amsterdam. Com tants jueus liberals, es van negar a portar l'Estrella de David quan es va fer obligatori i es van amagar a Baambrugge. Finalment, van ser arrestats el 12 de novembre de 1942 i deportats a Auschwitz. Immediatament després de l'arribada, van ser assassinats el 19 de novembre de 1942.
El tercer component va ésser Samuel Leser Schwarz, conegut com Mommie (28 de juliol de 1876 - 19 de novembre de 1942) també pintor jueu holandès i artista gràfic qui va treballar com a dissenyador de cobertes de llibres. El 1920 es va casar amb Else Berg amb qui ja formava parella i com ella va formar part de l' escola de pintors de Bergen. Schwarz també va ser assassinat a Auschwitz el 1942.
Mommie Schwarz: Haven in Mallorca. 1914 Font: Ivo Bouwman