Katrin Bacher i Tyto Alba: Tante Wussi

L'any 1933, la família Orsinger va arribar a Mallorca, fugint-ne de la situació que es vivia en Alemanya, el seu país d’origen. El pare, Emil Orsinger (1889-1962), la mare i els cinc fills del matrimoni es van instal•lar a El Terreno. Després d’uns difícils inicis, el pare, fotògraf de professió, va muntar en el Terreno els quiosc de la casa de fotografia “Foto Balear” que es dedicava al retrat i també als paisatges. D’aquesta manera entrà a formar part de la història turística de l’illa, més de dues dècades abans que el fotògraf Josep Planas revolucionàs el món de la fotografia turística de les Illes.

Emil Orsinger va col•laborar l’any 1934 en la guia turística d’Eivissa i Formentera, escrita per Josep Costa i Ferrer qui també residiria uns anys a El Terreno. Dos anys abans, Costa ja havia publicat una guia de Mallorca. En l’agència Foto Balear hi va treballar un altre nom propi de la fotografia turística com va ésser Heinrich Hausmann .

Aquests anys de tranquil•litat i prosperitat es van veure trencats per l’esclat de la guerra civil i les seves repercussions a l’illa. Les pressions del cònsol alemany a l’illa van obligar a part de la família a retornar a l’Alemanya nazi on varen ésser perseguits pels orígens jueus de la mare. El pare va haver de vendre el pròsper negoci al seu col•laborador Hausmann.

El llibre, en format còmic, que comentam està publicat en castellà per l’editorial Astiberri i en català per l’editorial Dolmen.

En el llibre, tante Wussi, la tia-àvia de la guionista d’aquest relat, descriu en primera persona una dura història familiar entre la Guerra Civil a Mallorca i la Segona Guerra Mundial a Alemanya.

La novel•la gràfica està dibuixada per Tyto Alba, qui, posa en imatges el guió elaborat per Katrin Bacher, com ja hem dit, a partir dels relats de la seva tia-àvia. Per a realitzar els dibuixos, Tyto Alva es va inspirar en las imatges de l’arxiu familiar de la família Orsinger i altres imatges de Palma de l’època, especialment per les publicades al bloc de FAM (Fotografies Antigues de Mallorca). L’obra ha guanyat el premi Ciutat de Palma de Còmic 2014 i va ser presentada el passat 15 de gener de 2016 en la biblioteca Ramon Llull.

A continuació podem veure una de les pàgines d'aquest llibre ambientada al nostre barri:


I finalment, una entrevista realitzada a l'autor, on presenta la novel·la: