Jules Verne: Clovis Dardentor


Il·lustració de Léon Benett per a l'edició francesa del llibre Clovis Dardentor.

Jules Verne va escriure aquesta obra a la seva darrera època, l'any 1896. Inserta a la col·lecció de viatges imaginaris, no és una de les novel·les més conegudes i, en realitat, pensam que no és de les millors. El mateix autor, al final de la seva obra la qualifica de vodevil sense música. Un argument previsible, de vegades un poc forçat, condueix el lector pel que més interessa comunicar a l'autor: les seves descripcions dels llocs on es va desenvolupant l'acció: entre aquestes descripcions està la que ens ha duit a llegir la novel·la, la que fa de Palma de Mallorca i d'El Terreno als capítols 6 i 7

A aquest enllaç podeu obtenir aquests capítols en format PDF.Il·lustració de Léon Benett

No està documentat que Verne visitàs la nostra ciutat encara que és una qüestió molt probable ja que va fer diverses travesies pel Mediterrani amb el seu iot. El que si està clar és que havia llegit l'obra de l'Arxiduc, amb el qual mantenia relacions com correspon a dos erudits coetanis i d'aquí la possibilitat de fer una descripció per referències. De fet, a la novel.la, Verne fa vàries referències a les guies per turistes que ja circulaven amb profussió a les darreries del segle XIX.

La novel.la comença a la ciutat de Sette, on els protagonistes s'han d'embarcar cap a Oran, cadascú amb una història i unes exprectatives diferents: Una família, els Desirandelle, van a casar el seu fill, Agatocle, segons havien concertat ja feia temps amb una heredera; dos cosins van a cercar fortuna allistant-se a l'exèrcit i el protagonista, un home vital i ric, Clovis Dardentor, que acompanya a la família Desirandelle per recolzar la boda.

Al final, la ridícula família no pot alcançar els seus propòsits ja que la bella heredera s'enamora d'un dels cosins i Dardentor apadrina l'enllaç entre els enamorats.