Projecte d'urbanització pel marquès de Bellpuig

Clicau a la imatge per verure-la en el tamany original (1.3 Mb)

Clicau a la imatge per verure-la en el tamany original (1.3 Mb)

En la Biblioteca Virtual del Ministerio de defensa hem trobat aquest recurs que és un dels intents d'urbanització de la zona de la falda de Bellver.

Aquest intent no era mitjançant l'enajenació del Reial Patrimoni al qual pertanyia tota la zona del castell i el bosc fins a la mar, sinó de una propietat privada, concretament del rafal de son Armadans que estava situat vora l’antic camí de Calvià o de Santa Eulàlia, entre Son Espanyolet, Son Dureta, la garriga del castell de Bellver, l’Aigo Dolça i Sant Magí. En aquell moment era propietat del vuitè marquès de Bellpuig, Francesc Xavier de Rocabertí-Dameto i de Boixadors.

Malgrat ésser propietat privada, la possessió estava sotmesa a la reglamentació militar (per això la creació dels expedients a què pertanyen) ja que es trobava en la zona de protecció per la proximitat de les murades i del castell de Bellver.

Podem identificar la torre de Son Armadans, la Quarentena, les cases de la possessió d'El Terreno i can Vilella i les de S'Aigo Dolça. També algunes en Son Alegre que no tenim identificades. La imatge està extreta de la plana web Possessions de Palma

L'informe de l'exèrcit no degué ésser favorable perquè aquesta urbanització no es va arribar a fer efectiva. La zona de Son Alegre i Son Armadans es va començar a urbanitzar ben entrat el segle XX.