Les escales del carrer Menéndez Pelayo, 1ª Part: Can Casasayas.

Les escales del carrer Menéndez Pelayo, 1ª Part: Can Casasayas.

En un barri d'escales com és El Terreno, les més distintives per longitud, alçada i interès, són les del carrer de Menéndez Pelayo. No he esbrinat perquè van substituir l'anterior i més apropiat nom de “calle de la Iglesia” i li van atribuir a aquest poeta, filòleg, crític i historiador literari de Santander un carrer tan feixuc, que es presta a confondre'ns amb Don Pelayo i les seves muntanyes de Covadonga. Comença a la part més alta, (el Putxet), del carrer del Dos de Maig (caram amb els noms dels nostres carrers!). I només començar hi ha Can Casasayas o Villa Bella Vista, que m'atreu com la mel a les mosques. La vaig començar a dibuixar el 2010, però el primer dibuix presentable és aquest de l'estiu de 2011.

Can Casasayas és una vil•la de 1905, catalogada, amb trets decoratius modernistes, atribuïda a Francesc Roca i Simó. Per la seva vocació residencial s'organitza en galeries superposades amb balustrades de marès i columnes i pilars rematats per motius palmiformes. La corona un mirador poligonal amb recobriment ceràmic. En aquests primers dibuixos de 2011 i 2012 feia patir veure com anaven caient els elements decoratius del pilars; les cobertes de les galeries semblaven deixar passar l'aigua. La casa estava deshabitada i en venda i semblava impossible remuntar-la, per l'alt cost d'atendre els requeriments d'una vivenda protegida i perquè l'hi havia crescut un bloc d'11 pisos tapant-li la “bella vista”.

Però l'estiu de 2013 s'hi van iniciar obres, i van ser de reforma i no d'enderroc. No ho podia creure!

En realitat era un signe de que el barri cosmopolita començava a reviscolar i així ho valoraven els inversors que, per capacitat econòmica i sensibilitat cultural, eren predominantment de centre i nord d'Europa. Valia la pena fer un seguiment gràfic. A dibuixar!

L'estiu de 2014 l'obra de reforma estava quasi acabada. Al dibuix hi falta el drac negre decorant la torreta. Apunto el nom de l'arquitecte de la reforma. Si cerqueu la seva pàgina web hi podreu veure fotografies de la reforma de l'interior de la vivenda. Seguirem baixant les escales d'aquí un quants dies...